Børn og tablets – hvad er op og ned?

bfd22

Der er rigtig mange kommende forældre, der har en skarp holdning til børn og smartphones/tablets. Der er mange der mener, at det er bestemt ikke noget, som deres børn skal bruge, når de bliver store nok, da det ikke gavner deres udvikling. Der er dog nok mindst lige så mange, der kommer til at gå på kompromis med deres idealer.

Som forældre til småbørn finder man nemlig også ud af, hvor meget det kan betyde at have hænderne fri i et kvarter eller en halv time, mens maden lige skal laves, der skal støvsuges eller andre af de ting, som hænger sammen med at drive et en husholdning.

I den perfekte verden sad barnet i den tid og tegnede eller legede med noget motorisk legetøj, der styrker motorikken og færdighederne. Det er bare lettere med en iPad eller lignende, hvor man kan være næsten sikker på, at barnet bliver opslugt.

Børn efterligner deres forældre

Det kan lyde en smule hårdt, men nu kan næsten være helt sikker på, at hvis du er en af dem, der ikke kan lade være med lige at tjekke sin telefon 5-6 gange i timen eller mere, så vil dine børn observere det, også selvom du måske ikke lige tager notits af det.

Det betyder også, at længe inden de ved hvad en smartphone eller tablet egentlig er, vil de sandsynligvis begynde at have interesse for det, og prøve at se hvad det er forældrene sidder med mellem deres hænder, som er så spændende.

Skal man være bange for ens børns brug af iPad?

Der er mange forskellige teorier om hvorvidt tablets og brug af smartphones blandt små børn er en god eller en dårlig ting, der er dog ikke den store tvivl om, at det handler om indholdet og ikke mindst om brugen. Børn har godt af at koble af, hvis de har fået en masse indtryk i løbet af dagen, og typisk kan de lukke helt ned for alt andet mens de sidder og kigger på en lille skærm.

Omvendt er der heller ikke den store tvivl om, at det i hvert fald næppe er fremmende for deres udvikling, hvis de sidder med en ipad i time efter time og bare går amok i mere eller mindre bizarre youtube videoer.  Generelt er Youtube en af de ting, man skal være lige opmærksom på, da der aldrig er særlig mange kliks fra noget sødt og hyggeligt til noget langt mere foruroligende.

Heldigvis findes der også mange gode alternativer til youtube til børn. Der findes eksempelvis Safetube, der sikrer at der kun kan vises børneindhold, og at i hvert fald størstedelen af ikke børnevenligt indhold bliver sorteret fra.

Telmore Play har eksempelvis også et af de bedste abonnementer til børn, hvor der følger streamingtjenesten MinBio med, som er fyldt med små tegnefilm som Rasmus Klump, Magnus & Myggen og mange andre lignende fredelige små film, som børn sagtens kan sidde og se lidt af uden at det på nogen måde er skadeligt.