Det er efterhånden en hel del år siden, at e-bogen første gang blev introduceret. I USA og Asien var de hurtigt lidt længere fremme og e-bogslæseren Kindle blev hurtigt en kæmpe sællert. Salget af Kindles er dalet i takt med at salget af tablets og naturligvis især iPads er eksploderet. Der findes snart ikke mange hustande, hvor man ikke kan finde minimum en tablet af den ene eller anden slags.
Det betyder også, at langt de fleste efterhånden i hvert fald potentielt har adgang til e-bøger, men det er endnu ikke ensbetydende med, at der rent faktisk bliver læst på livet løs på den små skærme i stedet for på knitrende papir.
Fordele og ulemper ved e-bøger
En af ulemperne som e-bøger eller noget af det der holder folk fra at læse dem, kan være at charmen lidt er væk. Hele ideen i en bog er at man bladre, og når man taler om en page-turner, man ikke kan lægge fra sig, så er det bare ikke det samme på en tablet, eller Kindle for den sags skyld, hvor man skal scrolle eller klikke på et ikon for at skifte side. Men ligesom det er med alt andet, når elektronikken begynder at overtage, er der lige en tilvænningsperiode, inden folk har vænnet sig til at tingene foregår på en nye måde. Se eksempelvis bare hvor hurtigt markedet for cd’er døde ud, da verden først omfavnede streamingtjenester som Spotify og Apple.
Ligesom det er med Spotify er der også en lang række fordele ved e-bøger, der i sagens natur findes digitalt. Det betyder også, at du slipper for at have bogreoler på mange meter, hvor hver bog står og fylder. Det betyder også, at du med få klik eller tryk, har adgang til stort set alle bøger i hele verden. Du skal ikke ud i diverse bogbutikker og kigge hylderne igennem eller bestille dem på en webshop og vente på at posten dukker op med dem.
Når du har købt den, har du den med det samme, og du kan have et nærmest ubegrænset antal liggende på din lille maskine. Det er med andre ord slut med bekymre sig over hvor mange bøger du kan have med på ferie, eller fortryde at du ikke lige fik den rigtige bog med – et klik så har du den liggende på din elektroniske boghylde.
Gennembruddet ligger og lurer lige under overfladen, og der er da også rigtig mange der har set lyset i de mange muligheder, der er med e-bøger. Ligesom Spotify har gjort “alt” musik i verden tilgængeligt for omkring 99 kroner om måneden, så findes der også flere tjenester som mofibo, bookmate og lignende, hvor man for et månedligt beløb, kan læse alt det man vil.
Det er ikke alle der er klar over det, men har man eksempelvis et Play abonnement fra Telmore, har du allerede bookmate, og dermed adgang til tusindvis af bøger uden at skulle have en krone på af lommen. Tendenserne siger, at abonnementer kommer til at blive fremtiden, hvor man for et fast beløb får adgang til alt.