pulsur

Pulsure – et værktøj for løberen

bfd22

Når man nævner ordet pulsur, så tænker mange, at denne luksus er forbeholdt de halv- og fuldtidsprofessionelle løbere, men dette er ikke nødvendigvis tilfældet. Løbere på alle planer kan have gavn af et pulsur, da det giver dem mulighed for at ramme et intensitetsniveau, som passer til den enkelte person. Pulsure er et af de bedste værktøjer, som man kan benytte, hvis man vil træne for eksempel løb, og dette skyldes den simple, men effektive måde hvorpå uret giver dig information omkring dit arbejdsniveau. Pulsuret kan eksempelvis have til formål at sikre, at du kan holde et tempo gennem længere tid uden at ryge op i det røde felt, kaldet din makspuls. Derudover skal pulsen ikke være for lav, da man i så fald stort set bare slapper af. Det er derfor at pulsuret er effektivt, da du kan holde øje med pulsen under træningen, så du kan se om du ligger på et tilpas niveau i forhold til dine mål med træningen.

Pulsuret motiverer folk til at presse sig selv

Pulsuret har mange fordele, og det vil altid afsløre om du yder nok, eller om du bare slapper af. Folk uden pulsure vil ofte fokusere meget på tiden, da de tror at man ud fra denne kan vurdere, om man klarer sig godt eller dårligt, og dette er til dels også rigtigt, men mange forskellige faktorer kan påvirke dit tempo, og derfor er det kun pulsuret, som kan afsløre om du yder det du er i stand til. De faktorer som kan spille ind, er blandt andet vindforholdene, samt om du løber i kuperet terræn, og det er derfor tempoet ikke altid er pålideligt til måling af intensitet og forbedringer på sigt. Pulsuret har altså den positive effekt på træningen, at man altid presser sig selv, da man ved hvad ens puls skal være på for at yde sit optimale, samtidig med at man skal kunne nå sine mål. Modsat vil den tidfokuserede løber måske yde mere eller mindre afhængigt af hvordan det forholder sig med tiden, og på den måde risikerer man nogle gang at løbe med en for lav puls, eller med en puls så høj, at man går død for hurtigt.

Hvordan ved man hvad pulsen skal være på?

Man kan ikke bare tage et pulsur på, og vide hvad den optimale puls for personer med forskellige erfaringer med løb er. Det første man vil gøre er, at finde sin makimale puls, det vil sige, hvad din puls ligger på, når du giver den fuld gas. Når du har fundet din makspuls vil du altså have et godt indtryk af, hvordan du skal forholde dig til din løbetur. Skal du lave intervalløb, dvs. hvor du holder en kort pause efterfulgt af en høj intens spurt, så ved du nu hvad din maksimal puls er, og du skal gerne ligge omkring denne. Når du skal lave høj-intens træning, bør du forsøge at lande din puls på omkring 90-100 % af den maksimale puls. Er du ikke til de helt høj-intense løb, men i stedet til det mere moderate løb, hvor man ofte løber lidt længere distancer, skal du prøve at ramme omkring de 80-90%, som stadig betyder, at man yder en fornuftigt indsats. Er man derimod til det lidt lettere jogging, hvor der er plads til samtale under selve løbet, kan man afhængigt af hvor meget man ønsker at snakke, sigte efter at ramme mellem 50-80% af sin maksimale puls.

Afslutningsvist kan det altså konkluderes, at pulsuret er et super effektivt redskab, som kan hjælpe alle løbere, og dette inkluderer både den professionelle maratonløber med flere tusinde kilometer på CV’et til den nystartede og håbefulde amatør.