Reglerne i bordfodbold er nemme at lære

bfd22

Bordfodbold er et spil, som er blevet utroligt populært i løbet af den seneste årrække. Folk spiller det i pauserne på arbejdspladsen, og hele tiden i SFO’en. Forældre køber bordfodboldborde, som skal stå i hobbyrummet i kælderen, så børnene altid kan få sig et spil – og mor og far kan tage et spil,, når børnene er lagt i seng! Faktisk har bordfodbold en historie, der strækker helt tilbage til 1890’ernes England, hvor spillet blev spillet til selskaber i de højere samfundslag.

Siden hin glade dage i slutningen af 1800-tallet er spillet blevet udviklet, og der er kommet mange forskellige producenter til, som producerer et væld af forskellige fodboldborde. Således er der et fodboldbord i enhver prisklasse og til ethvert behov. Der findes borde til de små, som kan stilles på spisebordet eller gulvet og som let kan gemmes af vejen, hvis der kommer gæster. Der findes endvidere lidt større borde til de små, som er gode for børn i alderen 8-12 år. Og så findes der borde i standardstørrelse til voksne, som kommer i mange forskellige designs.

Bordfodbold er et meget populært spil, som uden tvivl er kommet for at blive. Således forsøger det internationale Bordfodbold Forbund at få spillet anerkendt sim en olympisk sportsgren, så vi kan gøre os forhåbninger om en dag at kunne se bordfodbold til de Olympiske Lege!

Men et spil som bordfodbold er som alle andre spil. Der skal regler til, således at man kan få det maksimale ud af spillet og så der sikres retningslinjer for, hvordan spillet må spilles. I denne artikel ser vi på, hvad reglerne er i bordfodbold.

De mest gængse regler i bordfodbold

Reglerne i bordfodbold er faktisk forskellige fra land til land og afhænger også af, hvilken type fodboldbord, der spilles på. Dette gør det lidt sværere at bestemme, hvilke regler der er de ‘rigtige’!

Ligesom man gør i rigtig fodbold, så trækker man lod om, hvem der får lov til at give bolden op i bordfodbold. Efterfølgende lægges bolden på kanten af bordet ud for midten og triller ned på banen, hvorefter kampen går igang! Alternativt kan bolden placeres ud foran en af spillernes fødder, eller man kan lade den trille igennem et hul i siden af bordet.

I flere regelsæt er det ikke tilladt at score med spillerne på midtbanestangen. Den primære grund til dette er, at det for mange simpelthen er for nemt og næsten ikke kræver teknik eller kunnen. Det kræver mere teknik og føling med bolden at sparke den i mål med angrebsspillerne og sætte bolden præcist, hvor man vil have den, en det kræver at score fra midtbanen. For mange, som spiller bordfodbold til hverdag og ikke er på konkurrenceniveau, er dette dog noget, der kan ses igennem fingrene med, således at midtbanemål tillades.

I de fleste regelsæt må man ikke spinne med spillerne. Dette gøres ellers ved, at man lade spillerne spinne rundt om stangen. Den hurtige rotation er ikke kontrolleret, og derved skydes bolden rundt i meget høj fart på banen ukontrolleret. At spinne er derfor forbudt i langt de fleste spil, simpelthen fordi det anses for at være at være en usportslig spillestil og måde at score mål på. I henhold til nogle regelsæt er det dog tilladt at spinne målmanden, og ifølge de fleste regler er det også tilladt at spinne en stang med spillere på med én rotation og ikke mere.

Hvilket bordfodboldbord er bedst at spille på?

Dette er et svært spørgsmål at svare på! Der findes et stort udvalg af forskellige borde med forskellige særtræk og til forskellige priser på markedet. Hvilket bord, der er bedst for dig at spille på, afhænger af dine behov og din foretrukne stilart. Der er forskellige regler til de forskellige typer af borde. Hvis man spiller på et italiensk bord vs. et fransk bord, vil reglerne afspejle bordenes forskelle i spillestil!

Hjemmesider, som er dedikeret til bordfodbold, vil kunne give et godt overblik over de forskellige typer af borde på markedet. Eksempelvis er italienske borde med deres sandblæste glasplader kendetegnet ved en mere hurtig spillespil end på de franske borde, hvor spillefladen er fremstillet af forholdsvist blød linoleum. Hvilket bord, der er bedst at spille på for dig, afhænger derfor af dine preferencer. Franske borde er bedre til hvis man virkelig vil lære god boldteknik og -kontrol, hvorimod italienske borde er gode, hvis man er til et hurtigt spil, hvor man skal have gode reflekser og præcision.

Med et håb om at du måtte vinde i dit næste spil bordfodbold! : )