At blive forfatter er sikkert en drøm der gror i bunden af maven på mange. Der findes så mange forskellige former for bøger, at der helt sikkert er en slags du godt kunne tænke dig at skrive. Om det så er en krimi, digtsamling eller en kogebog.
Det sværeste er selvfølgelig at få skrevet selve bogen. Det tager tid – nogen gange op til flere år – og kan være en lang og trættende proces at komme igennem. Men samtidig en sjov proces, hvor du lære en masse om dine egne kreative evner, bliver bedre og kommer ud på den anden side med et resultat du er stolt af. Et resultat du gerne vil dele med verden.
Og for at gøre dette, rammer du anden fase: udgivelsen. Her har du en masse muligheder for hvordan du vælger at gribe situationen an, nogen mere verdensomvæltende end andre. Du kan se dine muligheder i nedenstående artikel.
Gå til et af de mange forlag
Den mest kendte metode er at få udgivet sin bog igennem et forlag. Der findes rigtig mange forskellige forlag derude, nogen mere kendte end andre, og størstedelen af dem specialisere sig i nogle bestemte slags bøger. Nogle udgiver fx fiktionsbøger, mens andre har et fokus på læringsmateriale.
Processen foregår lidt forskelligt fra forlag til forlag, men i grove træk foregår den dog sådan: Du indsender dit manuskript (nogen steder modtager de kun i posten – ikke elektronisk), og forlaget vil nu læse det igennem og bedømme hvorvidt de vil udgive det eller ej.
Her kommer den rigtig trælse del ind – ventetiden. Ventetiden svinger drastisk fra forlag til forlag, da det selvfølgelig kommer an på hvor stort et forlag de er, og hvor mange manuskripter de har at læse igennem. Ligegyldigt hvad skal de jo bruge lidt tid på at bedømme det, så oftest lægger ventetiden på et sted mellem 3 uger og 3 måneder.
Når ventetiden så engang endelig er ovre, vil du modtage svar på om dit manuskript er blevet valgt til udgivelse eller ej. Er dit manuskript blevet valgt, vil forlaget være der til at holde dig i hånden hele vejen gennem udgivelsesprocessen – lige til din bog ender i butikkerne.
Det er vigtigt at du husker at læse alt det med småt, og gør dig klar over fra starten af, hvor meget af udgivelesprocessen du selv skal finansiere, og hvor meget dit forlag står for.
Bliv forlagenes nye konkurrent
Er du træt af lange ventetider og har du selv en vision for hvordan et forlag ville kunne gøre det bedst, hvorfor så ikke starte dit eget?
Vil du gerne starte dit eget forlag, er den vigtigste ting at få fat på; kontakter. Kontakter til kunstnere du kan tilbyde dine kunder at lave tegninger, kontakter i butikker hvor du kan få lov til at sælge de bøger du udgiver og selv kontakter i et trykkeri, der kan gøre det muligt for bogen at gå fra blot en ide til en realitet.
Et forlag er selvfølgelig, som næsten alle andre former for virksomheder, dyr at starte op. Du skal indkøbe en masse materialer, købe domæne og lave hjemmeside og eventuelt ansætte flere til at arbejde under dig.
At trække pengene frem til at få løftet projektet fra jorden, kan være svært at gøre af egen lomme. Næsten alle der har startet egen virksomhed kan fortælle dig, at de startede ud med at tage et lån. Nogen valgte kviklån, nogen lån i banken. Det kommer helt an på ens behov og hvor hurtigt man har et behov for pengene – og selvfølgelig hvor mange penge man har behov for.
Når du først har fået løftet projektet til vejrs, handler det om at få kunder. Er der ikke nogen der indsender dig deres manuskripter, er der ikke noget vand gennem møllen. Det er her en hjemmeside og anden reklame kommer ind i billedet.
Læg penge i reklame fra starten. Sørg for at få spredt navnet på dit forlag så hurtigt som muligt. Når du først starter ud kan du eventuelt reklamere med korte ventetider, da du trodsalt ikke har flere tusinde manuskripter at læse igennem endnu, og derfor nok kan gøre det lidt mere tjept.
Vær din egen herre – udgiv den selv
Er ventetiderne stadig for lange og prisen for høj, men er det også et lidt for stort projekt for dig at starte dit helt eget forlag? Så er der stadig mulighed for at få udgivet din bog. Der er nemlig mulighed for at udgive den selv.
Når du går igennem et forlag, så står de for at få din bog trykt, printet, illustreret og i butikkerne. Vælger du at gå udenom forlagene, skal du blot stå for alle disse ting selv. Selvudgivelse bliver derfor også en del dyrere, da du ikke har et forlag i ryggen til at finanserne din bog, men alle pengene skal komme ud af egen lomme.
Til gengæld, hvis du får din bog ud i butikkerne og ender den med at blive en kæmpe succes, så går alle pengene du indtjener, direkte ned i egen lomme. Når du går uden om et forlag, går du nemlig også udenom at de taget en del af bogens salgsindtjening.
Der er snak om at forlagets navn på bogen kan være med til at sælge den, og der er til tider ofte tilfældet, men dog kun med de forlag der er rigtig store navne i dag, som fx Gyldendal eller Politiken.